18. studenoga 2010.g. osnovana je Udruga medicinskih sestara i tehničara Hrvatske za dermatovenerologiju sa sjedištem u Zagrebu, Vinogradska c. 29.

Specifičnosti zdravstvene njege bolesnika oboljelih od bolesti kože, brojnost, složenost i raznolikost problema koje rješavamo kroz multidisciplinarne timove, zahtijevaju od medicinske sestre poznavanje i umješno korištenje komunikacijskih kao i raznih tehničkih vještina.

Cilj Udruge je podijeliti stečena znanja i razvijanje struke za opće dobro i još bolju skrb o našim bolesnicima, kao i pozicioniranje sestrinske profesije na razinu koju sestrinstvo ima u svijetu.

Udruga je prvenstveno usmjerena na provedbu edukacije medicinskih sestara i tehničara. Znanje i razmjena iskustava od neprocjenjive su važnosti tijekom cjeloživotnog obrazovanja i pridonosi poboljšanju i podizanju kvalitete zdravstvene skrbi koju dermatovenerološke sestre pružaju svojim korisnicima.

Rezultati do danas:

  •  22.rujna. 2011. – otvorena web stranica Udruge http://www.umsthd.hr/ – stranica je u fazi uređenja kako bi bila bolja, preglednija i funkcionalnija
  •  23. rujna 2011. – 1. Stručni skup udruge pod pokroviteljstvom KBC-a „Sestre milosrdnice“ i HKMS.
  •  04. do 07. listopada 2012. godine I. Kongres medicinskih sestara i tehničara Hrvatske za dermatologiju s međunarodnim sudjelovanjem „Sestrinstvo dermatologije u suvremenoj medicini“ u prostorijama hotela Radisson BLU u Splitu pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske, Grada Zagreba i
  • Hrvatske komore medicinskih sestaraje, a prvi puta organiziran je tečaj “Škole atopije” kao i brojne radionice za kronične rane.
  • 2013. godina – brojni tečajevi za kronične rane mnogih Dermatoloških Klinika RH (uz KBC „Sestre milosrdnice“, Referentnog centra za kronične rane MZ RH i uz pomoć sponzora te KBC Osijek kao i KBC Zagreb – Šalata).
  • Brojni tečajevi “Škole atopije” Dječje ambulante Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a “Sestre milosrdnice” diljem Hrvatske pod pokroviteljstvom KBC-a “Sestre milosrdnice”.
  • 27. studenoga 2013. godine uspješno je održan Simpozij “Škola atopije – Patogeneza, liječenje i njega djece s atopijskim dermatitisom” za medicinske sestre/tehničare i liječnike.. u organizaciji Poliklinike za dermatovenerologiju CUTIS, Dubrovnik, Hrvatskog liječničkog zbora – podružnice Dubrovnik i Udruge medicinskih sestara i tehničara Hrvatske za dermatovenerologiju, a pod pokroviteljstvom Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a „Sestre milosrdnice“, Zagreb i Hrvatske liječničke komore.
  • U izradi je priručnik standardiziranih postupaka za dermatovenerološke bolesnike uz potporu HKMS, Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a “Sestre milosrdnice te UMSTHD.
  • od 09. do 10. svibnja 2014. godine u Zagrebu je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RH, Grada Zagreba i Hrvatske komore medicinskih sestara II simpozij UMSTHD “Izazovi u suvremenom sestrinstvu dermatovenerologije”.
  • 17. do 19. studenoga 2016. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Grada Zagreba i Hrvatske komore medicinskih sestara održan je  u prostorijama hotela ARCOTEL Allegra u Zagrebu  2. Kongres udruge pod nazivom „Dermatovenerologija – nove spoznaje i izazovi“.